Pohod na Stol, 08.07.2016

V soboto 8.7.2016 smo se v zgodnjih jutranjih urah odpeljali iz Prebolda proti najvišjemu vrhu Karavank Stolu (2236 m).
Pot nas je vodila čez prelaz Ljubelj v sosednjo Avstrijo (dolina Rute/Bärental). Po jutranjem okrepčilu, smo se z velikega parkirišča Trate/Johannsenruhe (1152 m) napotili po poti navkreber. Obetal se je lep dan. Nismo bili osamljeni. Srečevali smo številne ljubitelje gora in pohodništva.
Na označenem razpotju, kjer leva pot zavije proti Celovški koči, smo jo ubrali po desni in po melišču prispeli do izhodišča za vzpon po zavarovani plezalne poti na vrh Stola (Hochstuhl-Klettersteig). Na poti nas je spremljal omamen vonj cvetočih nageljnov in drugega cvetja.
Pred vstopom na zavarovano plezalno pot smo se opremili z opremo za samovarovanje – pasovi in zaščitnimi čeladami in se kar malo zamislili ob pogledu na strma skalna pobočja nad nami. Šlo je zares. Naša vodnika Matic in Miran sta nam dala še zadnje napotke in drug za drugim smo se zagrizli v strmino. Pot je bila dobro vzdrževana, jeklenice napete in kovinski klini dobro zasidrani v skalo. Ob krajših postankih smo si na nekoliko zložnejših delih poti, ki je bila speljana skozi ruševje, oddahnili in občudovali lepote gorskega sveta bližnje in daljne okolice. Kar prehitro nam je mineval čas našega vzpenjanja po zahtevni poti in že smo dosegli greben, ki je tudi meja med državama. Malo pod vrhom smo zagledali skrinjico z avstrijskim žigom, ki seveda ni smel manjkati v knjižicah spominov, spremljevalki na planinskih poteh.
In končno. Vsi smo varno dosegli naš cilj, vrh Stola, tega mogočnega vršaca, od kader se nam je odprl čudovit in nepozaben pogled na njegove sosede Vrtačo, Storžič, mogočno Košuto, Dobrčo, Begunjščico in še številne druge vrhove. Sledil je spust do Prešernove koče (2174 m), kjer smo si oddahnili od dolge poti in nato nadaljevanje do Valvazorjevega doma pod Stolom (1181 m), kjer smo se okrepčali in se v poznih popoldanskih urah odpeljali proti domu.
Vsi udeleženci smo se ob slovesu strinjali, da bi nam bilo zelo žal, če se tokratnega pohoda ne bi udeležili.

Marija Bagar!

Za galerijo slik, kliknite TUKAJ!
Foto: Damjan Zabukovnik in Matic Pečovnik