LETNI ZBOR SAVINJSKIH VARUHOV IN STRAŽARJEV GORSKE NARAVE

Varuhi gorskenarave in gorski stražarji Savinjskega MDO PD so se v soboto, 25. novembra 2017 sestali v Planinskem domu pod Reško planino na letnem srečanju in letnem zboru. Prisotnih je bilo 48 planincev iz 20 društev.

Ko so se zjutraj pozdravili s planinskimi prijatelji od blizu in zlasti daleč, ter se okrepčali s planinskim čajem ter drugimi za take dogodke primernimi priboljški, so prisluhnili domačim planincem. Ti so jim predstavili bogato zgodovino kraja in delovanje domačega društva, torej PD Prebold.

Nato so se odpravili na ogled Krožne učne poti Marija Reka, ki prikazuje in povezuje številne naravne in kulturne zanimivosti. Malce jim je želel ponagajati dež, vendar se mu niso pustili, zato je popustil dež. Pot je dobro opremljena s pojasnjevalnimi tablami in vredna ogleda. Primerna je za vse, saj je speljana brez posebnih vzponov in spustov.

Po kosilu in kratkem klepetu je sledil letni zbor odsekov. Prisotne je pozdravila Manja Rajh, predsednica SMDO in predstavila nekaj poudarkov dela v SMDO in PZS. Nato so prisotni prisluhnili poročilu o delu odbora, predlog programa dela in poročilom načelnikom odsekov. Iz poročil se vidi, da varstvo gorske narave v Savinjskem MDO živi, da so odseki aktivni in se povezujejo za skupne akcije.

V razpravi o poročilih in programu so udeleženci srečanja dodali še nekaj predlogov za delo v prihodnjem letu. Zagotovo bo eden od izzivov predstavitev namena in pomena varstva gorske narave na Dnevu slovenskih planinskih doživetij, ki bo prihodnje leto na Rogli.

Sledil je svečani del, podelitev značke in izkaznice novi varuhinji gorskenarave, Manci. Ker se ta ni mogla udeležiti podelitve v organizaciji IO KVGN, ju je prejela v domačem okolju.

Takoj zatem so letošnji trije novi varuhi iz društev SMDO, to so Manca, Uroš in Janez predstavili svoje seminarske naloge, ki so eden od pogojev za pridobitev naziva varuh gorske narave. Vsebine nalog so dostopne na spletni strani KVGN.

Na koncu je Iztok, član IO KVGN, ki je vodil letni zbor odločno in odlično, raztegnil meh harmonike ter poskrbel, da so nekatere pred razhodom zasrbele pete.

Za galerijo slik kliknite TUKAJ!