Izlet v (ne)ZNANO, 21.05.2016

V soboto 21.05.2016 se nas je 33 prijateljev planin podalo na Izlet v (ne)ZNANO. Letošnji izlet je bil znan, zaradi same organizacije izleta. Podali smo se na ogled Nordijskega centra Planica.

Planica (tudi dolina pod Poncami) je ledeniška dolina v severozahodnem delu Julijskih Alp. Razteza se od naselja Rateče pa do planinske postojanke, Doma v Tamarju, od tam naprej pa se dolina nadaljuje pod imenom Tamar. Planico na zahodni strani omejuje pogorje Ponc (najvišji vrh je Visoka Ponca s 2274 mnm), na vzhodu Ciprnik(1745 m) in Sleme (1815 m), na južni strani (v Tamarju) pa Mojstrovka (2366 m), Travnik (2379 m) in Jalovec (2645 m).

Po vodenem ogledu NC Planica smo imeli “Prosti čas”, kjer smo se nekateri podali v Tamar, nekateri so se odločili za spust po “ZIP LINE”, ali so se pa samo sprehajali in občudovali lepote planice v izjemno lepem vremenu.

Za naslednji ogled smo si izbrali ogled naravnega rezervata Zelenci.

Zelénci so talni izvir Save Dolinke, v občini Kranjska Gora. Tu voda privre na dan iz do 2 metra globokega jezera zelene barve. Zaradi te izrazito zelene barve je izvir tudi dobil svoje ime. Zelenci so naravni rezervat in dom mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam.

Po vseh ogledih smo se pa seveda podali na zasluženo kosilo v Lovski dom pod Stolom.

V izjemno lepem vremenu smo preživeli čudovit dan ob pogledih na naše izjemno čudovite naravne bisere.

Matic PEČOVNIK

Za galerijo slik kliknite TUKAJ!

Foto: Jani Zagožen in Matic Pečovnik